реклама

вторник, 11 май 2010 г.

Правила на Google за оптимизация на сайтове

Вчера си инсталирах addon за Firefox за проверка на сайт по правилата на Google за оптимизация на скоростта на зареждане. Правилата са описани на Web Performance Best Practices.
Правилата са горе-долу същите като тези на Yahoo с техния YSlow, но са разширени. Има две противоречия с YSlow, които аз лично приемам за по-добри при Google:
- картинките да са на няколко домейна за паралелно четене от браузъра. YSlow приема това за проблем, тъй като много държи да има по-малко DNS заявки, а картинките, ако са 50-60, е добре да са на 3-4 домейна, та се минава максимума от 4 при YSlow.
- картинките да се задават с height и width. Това за YSlow е излишен html код, но реално е правилно да не се кара браузъра да гадае какво да изчертае, което би го забавило.
При Google се добавят и правила за изчистване на излишен css, проверява се той да е по-опростен с цел по-лесната генерация на дърво на css класовете. Тук си е мъчение за css кодера, но... Добавя се и правило за минифициране на html кода, каквото в YSlow липсва.
За тест оптимизирах Чочо и игрите и в момента и двата сайта са на 95 от 100 точки, което си е ок за мен, като включа, че:
- няма как да оптимизирам adsense и tyxo.bg
- имам излишен css, но той е основно правила за езици, които сега не са включени. Ще има бая да се пише, за да се прави css само с текущо зададените за активни езици.
- спрайтовете в сайта за игри, които се въртят до категориите, са 35 и честно ме мързи да ги гледам един по един за реални размери. При Чочо си играх.
Покрай тази оптимизация се наложи да сваля PHP5 Minify и леко да го променя. Просто не искам да работя с GET параметър и така да подавам файл, който да се минимизира, та съм сложил 2-3 допълнителни реда в библиотеката, както и съм разписал викане на функциите й от главния скрипт на сайтовете.
Оптимизацията на сайтове вярно ми е мания, но е важна. Винаги е добре да спестиш малко трафик(При голям сайт ти изяжда главата с такси за линията.), както и потребителите да имат чуството, че сайтът хвърчи. Не е добре сървърът да подава страница за секунда-две(Онлайн магазините с Zen и OSCommerce са типичен пример.), не е и добре да подадеш html за 0.00Х секунди и след това да се зарежда другото съдържание 10 секунди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар